De werkplek

Werkt u meer dan 3 dagen per week intensief aan een beeldscherm?
Werkt u regelmatig 6 uur (of meer) per dag met de computer?
Wilt u geen roofbouw plegen op uw lichaam en geest?
Investeer dan in de ideale werkplek.

Filosofie van de ideale werkplek
U komt op de eerste plaats, Uw werkplek moet U optimaal bedienen en zich dus aanpassen aan Uw wensen. Er is geen ideale werkhouding; de mens is niet gemaakt om langdurig te zitten en moet daarom op de werkplek steeds van houding veranderen om klachten door statische belasting te voorkomen. Het meubilair op de werkplek moet uitnodigen om te bewegen. Uw werkplek moet uitgerust zijn met de beste ergonomische hulpmiddelen.

Praktische invulling van de ideale werkplek
Afwisselend zitten en staan gedurende bureauwerkzaamheden voorkomt statische belasting van het lichaam dat de oorzaak is van vele lage rug-, nek en armklachten. Verder voorkomt het vermoeidheid die bij lang zitten ontstaat. Een goede zit/statafel met een ruim/diep werkblad is een essentieel onderdeel van de ideale werkplek!
Bureaustoel
Een goede bureaustoel is belangrijk en moet u uitnodigen meer te bewegen. Veel stoelen op de Nederlandse markt voldoen aan dit criterium. Het is belangrijk dat u niet te lang zit; maximaal 1 à 2 uur achter elkaar. Tussendoor kunt u het zitten afwisselen met lopen, staan of met het gebruik van een zadelstoel.
TFT Beeldscherm + flexibele arm
Uw monitor moet compact, flexibel en in hoogte verstelbaar zijn.Een flexibele arm maakt een naar uw wensen aangepaste opstelling mogelijk.
Verlichting
Stel de tafel waarop het beeldscherm komt te staan zodanig op dat het beeldscherm loodrecht op het raam staat. Hierdoor is de kans dat daglicht hinder veroorzaakt kleiner. Het beeldscherm moet tenminste één, het liefst twee meter van het raam staan, om hinder van daglicht te voorkomen. Indien deze opstelling van de tafel en beeldscherm niet mogelijk is, moet er goede daglichtwering aanwezig zijn.
Voorkom ook sterk invallend licht op uw beeldscherm van boven u geplaatste verlichting.
Ergonomische hulpmiddelen
De volgende hulpmiddelen kunnen nuttig zijn: draadloos toetsenbord en (alternatieve) muis, documenthouder, monitorverhoger, CPU-houder, voetenbankje, etc...
Meer afwisseling en beweging
Funest zijn eenzijdige werktaken en te langdurig achter uw beeldschermwerkplek zitten. Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling. Zorg voor regelmatige pauzes en beweging, ga liefst ieder kwartier even van uw werkplek af om uw rug te strekken...
Na 2 uur beeldscherm moet u stoppen en minstens een half uur werkzaamheden verrichten waarbij geen beeldscherm noodzakelijk is (zie: Koninklijk Besluit Beeldschermwerkplekken, te vinden op http://www.arbo-advies.nl/Beeldscherm.htm )
Zorg dat printers, faxen en kasten niet onder handbereik van de werkplek staan, zodat er regelmatig gelopen moet worden. Zorg voor taakroulatie, maak desnoods zelf je eigen kantoorruimte schoon! Ga zelf (samen met je collega) je koffie halen en drink regelmatig water. Gebruik zo min mogelijk de lift, traplopen is goed voor de bloedsomloop en conditie.Ga met de fiets of lopend naar kantoor.
Maak zoveel mogelijk gebruik van de Windows sneltoetsen.

Hoe stel je je werkplek optimaal in?
* Ga zitten en breng de zitting op zodanige hoogte dat u een hoek van 90 graden heeft tussen onder- en bovenbeen. Schuif zover naar achteren, dat de zittingrand de knieholten nog volledig vrijlaat. Ga rechtop zitten. Wanneer de tafel een vaste hoogte heeft, stel dan de hoogte van de stoel zodanig in dat het werkvlak zich een paar centimeter boven ellebooghoogte bevindt. Het verschil tussen de vloer en uw voeten kunt u ondervangen door een voetenbankje.
* Breng de onderkant van de rugleuning op zo'n hoogte dat de bolling van de rugleuning zich op de hoogte van de holling van uw onderrug bevindt. Stel nu de zitdiepte zodanig in dat een duidelijke druk wordt uitgeoefend op de lendenstreek.
* Stel de armleuning zodanig in dat de ellebogen tijdens het werk op de armsteunen kunnen rusten. Voorkom het werken met opgetrokken schouders.
* Stel het werkvlak zo in dat dit vlak zich een paar centimeter boven ellebooghoogte bevindt bij afhangende bovenarmen. Het werkvlak voor beeldschermwerk moet ongeveer 4 cm lager ingesteld worden.
* Plaats het beeldscherm, het toetsenbord en de documenthouder op een kijkafstand van 50 tot 70 cm en breng de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte.
* Wanneer u niet of nauwelijks naar het toetsenbord kijkt, klap dan de pootjes aan de achterzijde van het toetsenbord in. Een platliggend toetsenbord is beter voor uw polsen en voorkomt een carpaaltunnel ontsteking.
* Breng variatie in de werkhouding, door taken af te wisselen of door op te staan van de werkplek.
Zo moet het in ieder geval niet .....                maar zo !


    


zie ook:
http://rsi.algemeen.nl/werkplek.html

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 11-12-2013