DE REIKI LEEFREGELS

De Reiki Leefregels

Om een ander te kunnen helpen is het van belang je eigen leven ter hand te nemen en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen.

Reiki nodigt je uit tot het onderzoeken van je gevoelens en gedachten, zij vormen het begin van je daden. Jij hebt zelf de vrije keus om goed te doen, of niet.
Dr. Usui, de grondlegger van Reiki, gaf vijf leefregels die ertoe bijdragen dat universele energie vrijelijk door blijft stromen op je levensweg. Deze leefregels helpen blokkades te bestrijden of voorkomen.

 

Maak je slechts vandaag niet kwaad

Maak je slechts vandaag geen zorgen

Eerbiedig je ouders, je leraren en de ouderen

Verdien je brood op een eerlijke manier

Toon dankbaarheid aan alles wat leeft

 

* Maak je - slechts vandaag - niet kwaad

Slechts vandaag betekent: hier en nu. Je kwaad maken duidt op weerstand bij jezelf. Vechten tegen deze weerstand leidt tot ontkenning van jezelf (ego). Waarom ben je nu kwaad? Welke overtuiging van jezelf is in strijd met je omgeving? Wees niet bang voor deze gevoelens, maar kijk er kritisch naar vanaf een afstand; heb je deze kwaadheid nodig? Waarvoor?

* Maak je - slechts vandaag - geen zorgen

Gisteren is voorbij, morgen is nog ver weg, slechts dit moment is je gegeven. Kan jij, door je zorgen te maken, energie of geluk aan je leven toevoegen? Wanneer je je zorgen maakt, blokkeer je jezelf en daarmee je levensenergie.
Zorgen werken als de horizon; hoe meer aandacht je aan je zorgen geeft, hoe meer zorgen er komen. Geef jezelf, zolang als je dat aankunt, een moment voor jezelf totdat je ervaart dat de dingen weer betekenis voor jou krijgen.

* Eerbiedig je ouders, je leraren en de ouderen

Zij zijn je voorgegaan en daarmee een levend voorbeeld. Respecteer en leer van je ervaringen. Waar je de ander kunt eerbiedigen, respecteren, accepteren en vergeven, maak je jezelf vrij om je eigen weg te gaan. Eerbiedig je eigen gevoelens; de enige levenspartner die je altijd zal vergezellen ben je zelf. Respect voor jezelf en anderen voedt je levensenergie.

* Verdien je brood op een eerlijke manier

Is je geven en ontvangen in evenwicht, of heb jij het idee dat de wereld je iets verschuldigd is? Doe jezelf geen geweld aan en werk vanuit je ervaringen naar beste weten en kunnen. Is dat wat je doet ook wat je wilt? Liefde is onvoorwaardelijke energie, bij zowel geven als ontvangen.

* Toon dankbaarheid aan alles wat leeft

Ontmoet het wonderlijke in jezelf, alles en iedereen op je weg en wees dankbaar voor iedere ontmoeting. Respecteer wat er leeft bij jezelf en in je omgeving. Kijk niet alleen naar wat je mist, heb ook oog voor alles wat er is. In alles wat je ervaart schuilt een les, ook al zie je die niet altijd meteen.

| Reikiposities |

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 11-12-2013