Whiplash

Een specifieke nekklacht is whiplash, vaak veroorzaakt door aanrijdingen, met name die waarbij de kracht van achteren komt. Een korte, felle beweging van het (relatief zware) hoofd leidt tot kleine beschadiging van de nekspieren en/of wervels met soms langdurig of blijvend letsel.

Er zijn op dit moment geen specifieke richtlijnen voor het behandelen van een persoon die door een ongeval een whiplash syndroom heeft opgelopen. Een pasklare behandelingsvorm is er ook niet. Door de vele onderzoeken komt er wel steeds meer inzicht in wat veel voorkomende en bijkomende klachten zijn. Vanuit die situatie wordt er dan getracht een behandelingsmethode voor een patiŽnt te vinden.
Onder orthopedische klachten die bij een whiplash horen verstaan we spierklachten, overbelasting van spieren, pezen en wervels etc., klachten die in eerste instantie door een orthopeed, fysiotherapeut of manueel therapeut onderzocht moeten worden en indien mogelijk ook behandeld.
Daarnaast zijn er vaak ook neurologische klachten als bijv. afknelling van zenuwen in de nek die tot prikkeling, pijn en verminderde spierkracht in de arm kunnen leiden.
Er zijn (meestal in een latere fase van het genezingsproces) ook klachten die meestal als "vaag" omschreven worden: chronische klachten zoals vermoeidheid, niet tegen licht en geluid kunnen, hormonale storingen, geprikkeld reageren, en nog een aantal symptomen. De verklaring voor die klachten is waarschijnlijk een zogenaamde functionele ontregeling van hersenstam.


Wat zijn aandachtspunten in de behandeling

Inventarisatie
Laat altijd de wervels onderzoeken of er geen blokkades zijn. Dat probleem moet eerst opgelost worden, zodat de spieren echt tot ontspanning kunnen komen. Dit is het terrein van de orthopedisch chirurg en de manuele therapeut. Staan de wervels goed, dan kan je verder..
Pijnbestrijding
Massage is de bekendste vorm van pijnbestrijding. Het ontspant de spieren, activeert en verlengt de spieren en maakt de overgangen van de spieren naar de pezen meer bloedrijk..
Conditietraining
Stilzitten helpt niet, je zult moeten werken aan het activeren van de nek- en rugspieren en zo langzamerhand weer conditie opbouwen. Specifieke rek- en draaioefeningen maken de nekspieren sterker en daardoor minder bevattelijk voor spanning en pijn. Hoe serieuzer je traint, des te sneller is de kans op herstel. Hoe sterker de rug, hoe groter de ondersteuning van de nek. Die rugspieren moeten dan ook specifiek worden getraind.
Ontspanning
Vaak is er veel spanning te vinden in de spieren. De oorzaak van die spanning kan door wervels veroorzaakt worden. Maar de spanning in de spieren heeft meestal een psychische oorzaak. De klacht vertaalt zich in de spieren, terwijl de oorzaak tussen de oren zit.
Door alle lichamelijke klachten die een whiplashpatiŽnt ervaart wordt deze voortdurend herinnerd aan het ongeval waardoor het nekletsel ontstaan is. Dat kan allerlei emoties oproepen zoals verdriet, woede en schuldgevoelens. Het vooruitzicht mogelijk blijvend letsel te hebben kan tot depressieve klachten leiden. En vergeet ook niet het onbegrip dat de whiplash patiŽnt vaak in de omgeving aantreft. De omgeving beseft vaak onvoldoende hoe naar het leven met een whiplash is en heeft de neiging de klachten van de whiplashpatiŽnt te ontkennen of te bagatelliseren.
De psychologische benadering is met name gericht op het (beter) accepteren van de whiplash dan handicap: hoe kun je er beter mee omgaan, hoe kun je er beter met je omgeving over praten, enz. De ene mens kan nu eenmaal makkelijker met een bepaalde situatie omgaan dan een ander. Mensen verschillen in de manier van omgaan met moeilijkheden en tegenslagen in het leven. Dat heeft met allerlei factoren te maken: hoe iemand is opgevoed, de mensen in zijn/haar omgeving, niet te vergeten hoe iemand zelf van nature in zijn/haar vel zit, enzovoorts.

Advies
Vind jezelf geen aansteller. Whiplash is een serieuze handicap, waar je in het dagelijks leven voortdurend mee geconfronteerd wordt. Hoe moeilijk dat ook is, probeer niettemin het leven liefst zo Ďnormaalí mogelijk tegemoet te treden en ga actief aan de slag met het volgen van die behandeling die bij jou past.

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 11-12-2013