Nekklachten

Nekpijn is een vrij veel voorkomend gebeuren, voor sommige mensen is het een dagelijkse ervaring. Veel van de symptomen kunnen worden voorkomen, verminderd, of zelfs verdwijnen door juiste strekkingen, verstevigende oefeningen en het uitlijnen van de ruggengraat. Een aantal oorzaken van nekpijn: 
  1. Spieren: stijfheid of kramp in de spieren in en rond de nek: rhomboidus, trapezius (monnikskapspier), scalenes, en de erector spinae groep (lange rugspier). 
  2. Gewrichten: elk paar ruggenwervels heeft twee gewrichten die de beweging mogelijk maken. Zenuw uitlopers ontspringen tussen deze gewrichten. Pijn kan ontstaan als deze gewrichten tegen elkaar glijden of schuren. Osteophyte kan zich ook ontwikkelen in de gewrichten en doorlopen tot in de zenuwen.
  3. Tussenwervelschijven: tussen de ruggenwervels zitten schijven van vezelkraakbeen. Zij absorberen de schokken van het wandelen, hardlopen, springen en draaien. Soms steken deze schijven uit hun normale ruimte en veroorzaken pijn door spanning op de zenuwen of de ruggengraat. 
  4. Gewrichtsbanden: een andere  structuur die de ruggenwervels op hun plaats houden zijn gewrichtsbanden. Extreme versnelling en dan vertraging van de nek kan een whiplash veroorzaken en leiden tot een beschadiging van deze  gewrichtsbanden en eindigen met pijn. Een ander resultaat van een whiplash kan zijn verrekking of verstuiking van de spieren die de ruggengraat omhullen en steunen en daardoor ook leiden tot nekpijn. 
  5. Lichaamshouding: als je je hoofd te ver naar voren of naar achteren houdt verandert dat de kromming van de nek en het bovenste deel van de ruggengraat. Door deze  houding neemt de spanning op de spieren, gewrichtsbanden, gewrichten en tussenwervelschijven in en rond de nek toe. Deze overdreven spanning kan leiden tot pijn in de nek.  

Hebben je nekklachten te maken met een ongeval kijk dan ook even op de specifieke Whiplash pagina! 

Zelfbehandeling:  
strekkingen / verstevigende oefeningen

Let op
Als je nekpijn hebt waarbij er sprake is van een doof gevoel in je borst, schouder of arm, doe dan geen van de hieronder aangegeven oefeningen of technieken maar neem contact op met je huisarts. Het is beter op safe te gaan dan achteraf sorry te moeten zeggen!!  

Primaire behandeling

  1. Warmte: neem een lekker heet bad of douche en laat het water over je nek stromen, of leg een hete kruik of verwarmd (kersenpit)kussen op je nek. Laat het er zo lang op liggen dat  je huid  een beetje rood wordt en warm. 
  2. Medicijnen: probeer een vrij verkrijgbare ontstekingsremmer. Volg de instructies op de verpakking en hou de behandeling een paar dagen vol. 
  3. Rust: probeer bewegingen te vermijden die de symptomen verergeren. 
  4. Kussens: probeer een orthopedisch kussen met daarin een nekrol als je normaal met meer dan 1 kussen slaapt. Slapen met teveel kussens kan leiden tot verhoogde spanning op de spieren, gewrichtsbanden en gewrichten wat resulteert in nekpijn. Een goed kussen volgt de kromming van je ruggengraat en houdt de ruggengraat in de goede positie terwijl je slaapt. 
  5. Neem als ondersteuning van dit proces eens een goede massage behandeling. Nekklachten leiden snel tot een verharding van spieren in het nek/schoudergebied dat door kan trekken naar de lange rugspieren en de onderrug..

 

Teveel strekking van de nek                  Ontspannen nek

Strekking

Buig je nek naar één kant en druk het met je hand nog iets verder in die richting.. Ga door tot je een lichte strekking voelt en houd dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer  en herhaal het aan de andere zijde.
Laat je hoofd op je borstkas zakken, leg je vingers achter je hoofd en druk je hoofd een klein stukje verder naar je borstkas. Stop als je een lichte strekking voelt in je nekspier en  houd dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer.
Draai met ontspannen schouders je hoofd naar een kant alsof je over je schouder wilt kijken. Ga door tot je een strekking voelt  en hou dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer en herhaal het aan de andere kant.


Versterkende oefeningen

Plaats een hand tegen de zijkant van je hoofd. Druk je hoofd tegen je hand,probeer het opzij te buigen, maar hou het met ja hand tegen. Hou die spanning 10 seconden vast. 
Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
Plaats een hand tegen je voorhoofd. Druk je hoofd in je handen en blokkeer je hoofd weer met je handen Hou die spanning 10 seconden vast. 
Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
Plaats een hand tegen de zijkant van je hoofd, en draai je hoofd tegen je hand aan alsof je over je schouder wilt kijken, maar hou je hoofd met je hand tegen. Hou die spanning 10 seconden vast. 
Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
bron: Nismat  

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 11-12-2013