Holistic Pulsing

Holistic Pulsing is een techniek van wiegen en zachtjes strekken van het lichaam in een bepaald ritme. Dit nodigt uit tot het loslaten van spanningen op steeds diepere niveaus wat de weg vrij maakt voor je eigen kracht, innerlijke wijsheid en zelfhelende vermogen.

In de jaren vijftig ontdekte een Amerikaanse arts dat spierspanning en verkramping vermindert door de aangedane lichaamsdelen zachtjes en ritmisch te schudden. Hij merkte dat waar het ritme stopte of veranderde de natuurlijke stroom geblokkeerd was. Door op verschillende manieren de ritmes aan te passen of te wijzigen verdwenen deze blokkades. Een Engelsman nam deze techniek over en noemde het Pulsing. Hij voegde enkele aspecten van Reichiaans lichaamswerk toe, met name dat verborgen pijnlijke emotie als permanente en onbewuste spanning opgeslagen is in spieren en organen. Tovi Browning, osteopate en naturopate, zocht naar een holistische benadering in haar werk en ontwikkelde de Pulsing methode door naar een techniek die nu bekend staat als Holistic Pulsing.

Opgeslagen spanningen vrijmaken
Bij een Holistic Pulsing wordt je gewiegd en gestrekt in een ritme dat ongeveer overeenkomt met het ritme van de hartslag van de foetus in de baarmoeder. Dit geeft een gevoel van koestering en geborgenheid, waardoor al snel een diepe ontspanning ontstaat. Zonder iets te forceren en zonder het betreffende gebied rechtstreeks te pulsen, plant de 'echo' van de beweging zich voort door de diepte en de lengte van het lichaam.

Water en emoties
Naast de constante wiegende, ritmische beweging speelt het element water een grote rol bij Holistic Pulsing. Water wordt al heel lang geassocieerd met emoties. Beiden zijn voortdurend in beweging, in stroming. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Water lijkt onschuldig en tot niets in staat, maar juist daarin schuilt de grote kracht. We hebben zachtheid nodig om werkelijk sterk te kunnen zijn. Holistic Pulsing brengt deze boodschap over aan iedere cel in ons lichaam. De wiegende beweging ervan is even zacht en krachtig als die van water. Dit geldt zowel voor de techniek als voor de aanpak. Door niets te forceren zal zachtheid de weerstand doen smelten.

Een complete behandelmethode
Hoewel er niet probleemgericht gewerkt wordt kan Holistic Pulsing helpen bij bijvoorbeeld gebrek aan energie, het verbeteren van de circulatie en de flexibiliteit van de gewrichten, stress, ontgifting na medicijngebruik, emotionele heling, het verbeteren van het contact met het eigen lichaam en ontvankelijker worden voor de boodschappen en het toenemen van het bewustzijn.
Bij het toepassen van Holistic Pulsing bij zwangere vrouwen kunnen spanningen in en rond het bekken verminderen en kan teveel vastgehouden vocht losgelaten worden. Bovendien worden de lichaamsritmes van moeder en kind gesynchroniseerd, waardoor een gevoel van harmonie ontstaat en het contact tussen moeder en kind verdiept wordt.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 11-12-2013